Aantrekken woningmarkt zet door

De Nederlandse woningmarkt blijft zoals verwacht goed presteren. Huizen worden in een snel tempo verkocht. Dit betekend ook dat het aantal woningen dat in Nederland te koop staat steeds sneller afneemt. Dit zorgt voor een stijging van de huizenprijzen. Er is namelijk meer vraag dan dat er een aanbod is aan huizen. Er wordt verwacht dat de huizenprijzen dit jaar met 5% zullen stijgen.

Stijgende hypotheekrente

Door het steeds krappere aanbod aan woningen hebben consumenten steeds minder keus bij het kiezen van een woning. Banken constateren daardoor een verschuiving van een kopersmarkt naar een verkopersmarkt. Dit samen met de verwachting dat de hypotheekrente gaat stijgen zal er voor zorgen dat het aantrekken van de woningmarkt zal minderen.

Er is nog steeds veel vertrouwen in de woningmarkt. De verwachting is wel dat dit zal afnemen. Consumenten beseffen dat de hypotheekrente zal stijgen, omdat de rente op het moment heel laag is en willen hun slag slaan.

Meer aflossingen

Tot slot wordt verwacht dat de interesse in aflossen zal toenemen. Dit is het gevolg van twee redenen. De eerste reden is dat de belastingvrijstelling op schenkingen is verhoogd. De tweede reden is dat het aflossen op spaar- en beleggingshypotheken is versoepeld. Consumenten met een spaar- of beleggingshypotheek hoeven namelijk niet meer vijftien tot twintig jaar premie te betalen voordat zij hun opgebouwde spaar- en beleggingstegoeden belastingvrij kunnen opnemen. Vanaf 1 april 2017 mogen zij deze tegoeden gebruiken om hun oude spaar/beleggingshypotheek af te lossen, ongeacht hoe lang zij al premie inleggen.

Aflossen wordt dus makkelijker en aantrekkelijker gemaakt, waardoor veel hypotheekbezitters er in geïnteresseerd zullen zijn. Wel belangrijk is om voor het aflossen te controleren of het van de geldgever boetevrij kan.

Woning kopen? Schakel je eigen aankoopmakelaar

Ben je op zoek naar een geschikte woning in Velp of Rozendaal? Dan ben je bij PlannersDesk aan het juiste adres. Eigenaar Edwin Kemers woont en werkt in Arnhem en is als aankoopmakelaar erg bekend in de regio, waardoor hij altijd binnen korte tijd een geschikte woning weet te vinden, ongeacht te klantvraag. Neem vrijblijvend contact op met Edwin voor een oriënterend gesprek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.